Johannes Brun - Brynjulf Bergslien

Bankplassen ved Café Engebret

Bronsestatuen av skuespiller Johannes Brun (1832–90) ved Engebrets kafé er laget av Brynjulf Bergslien (1830 - 1898). Brun var blant tidens ledende, særlig kjent for sitt komiske talent, og skulpturen er plassert nær stedet der Christiania Theater lå, og hvor Brun arbeidet fra 1857 til -90.

Photo: Trond A. Isaksen/ Oslo kommunes kunstsamling

4 recommendations

Hvorfor er verket der?

Skulpturen av Johannes Brun er fra 1894 og ble i 1902 reist ved Nationaltheatret for privat innsamlede midler. Senere ble den lagret og deretter reist på Bankplassen ved Café Engebret siden Brun var aktiv som skuespiller på Christiania Theater i store deler av livet.

Hva handler verket om?

Allerede fra ung alder var Johannes Brun kreativ. Han var en dyktig tegner, og gikk tidlig i litografilære. Han prøvde seg som skuespiller for en rolle til åpningsforestillingen på Det norske Theater i Bergen i 1949, som han fikk. I 1850 debuterte han og kona Louise Brun i Den vægelsindede av Ludvig Holberg.

Fra 1857 til 1890 var ekteparet tilknyttet Christiania Theater, bare avbrutt av en sesong ved Christiania Norske Theater i årene 1862–1863.

I løpet av sin karriere spilte Brun blant annet Jeppe i Jeppe på Bjerget og Per Degn i Erasmus Montanus, begge av Holberg, gamle Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden, William Shakespeares Falstaff og Molières Den innbilt syke.

Hvem er kunstneren?

Brynjulf Bergslien (1830-1898) var en anerkjent billedhugger med en stor og allsidig produksjon. De mest kjente verkene hans er rytterstatuen av Karl Johan foran Slottet og Wergeland-statuen på Eidsvolls plass.

Photo: Ukjent/ Oslo byarkiv

Brynjulf Bergsliens bronsestatue (avduket 1902) av skuespiller Johannes Brun. Står her ved Nationaltheatret, senere flyttet til Bankplassen. Abelhaugen nærmest i bakgrunnen.

Photo: Olsen, Hans Christian og Anton / Oslo Museum

Brynjulf Berslien (Efter et Fotografi af Claus Knudsen)

Brynjulf Bergslien var Gustav Vigelands første lærer 1889–90 og underviste dessuten ved Den kgl. Tegneskole fra 1896 til sin død.