Norges Bank
Bankplassen 3
Nå er du på et spennende sted. I Norges Bank slo stortyven Ole Høiland til med sitt mest spektakulære brekk. Fortsatt er deler av ransutbyttet forsvunnet...
En del av vandringen Barnas kvadratur
Norges Bank
Norges Bank ble bygget i 1828. Der ble det oppbevart penger og gull, og banken måtte være solid, men også staselig og mektig. Først lå Norges Banks hovedkontor i Trondheim, men i 1897 flyttet det til denne bygningen.
De tunge søylene gjør at banken ligner et gresk tempel. Tror du det var lett å bryte seg inn her?
Ole Høiland
Nyttårshelgen 1835 var det akkurat det som skjedde. Det ble utført et brekk her i banken, som ingen noen gang hadde sett maken til!
Mestertyven Ole Høiland klarte å ta seg gjennom alle de syv dørene inn til det innerste hvelvet og fikk med seg hele 64 000 spesidaler. Det er omtrent det samme som 250 000 kr i dag, enormt mye penger på den tiden. Tenk at et brød f.eks. bare kostet noen øre.
Rømte gang på gang
Ole Høiland var kjendis tidlig på 1800-tallet. Han var kjent over hele landet for sine mange tyverier og innbrudd, for selv om han ble tatt og satt i fengsel, klarte han alltid å rømme, på stadig nye og spennende måter.
Det fantes jo hverken TV eller internett, men i avisene kunne folk lese om hvordan Ole Høiland rømte ved å bryte opp fotlenkene sine og dirke seg ut av fangehull. En gang firte han seg ned fra et loftsvindu ved hjelp av et sammenknyttet laken. Hver gang var han lenge på frifot og lekte katt og mus med politiet før de fikk tak i ham igjen.
God planlegging
Da Ole Høiland skulle rane Norges Bank, måtte han planlegge grundig. Han valgte romjulen, ettersom det da var stille og rolig i banken.
Fire kvelder streifet han rundt kvartalet, og til slutt husket han utenat hvordan den store hovednøkkelen med hele fjorten hakk så ut. I skjul tok han også en avstøpning av nøkkelhullet. Så bestakk Ole to av vaktene slik at han kunne komme seg inn og studere de syv dørene inn til hovedhvelvet.
Hjemme satt han lange kvelder og laget kopier av nøklene. Den siste måtte han file lenge på før den til slutt passet, men endelig, like før nyttår kom han seg inn, og stakk av med en liten formue.
Fange på Akershus
Ole Høiland passet på å låse alle dørene grundig etter seg så det skulle ta lang tid før tyveriet ble oppdaget. Så stakk han til skogs. Han delte opp pengene og gjemte dem rundt omkring. I hele syv uker var han på rømmen før han til slutt ble arrestert den 21.januar og satt i en celle på Akershus.
Selvsagt klarte han å rømme en siste gang, men så ble han sperret inne for godt og døde på cellen i 1848.
Fortsatt forsvunnet
Etterpå klarte politiet å finne igjen ganske mye av ransutbyttet, men 18 000 spesidaler kom aldri til rette. Hvor de har blitt av er den dag i dag et mysterium …
Fortsett vandringen!
1/3 Bankplassen og Christiania Theater