Grev Wedels plass
Grev Wedels plass
Mye rart har foregått på Grev Wedels plass gjennom tidene. En gang sto plassen halvveis under vann. Og hva gjør egentlig den store, rosa trebygningen her?
En del av vandringen Barnas kvadratur
Gamle Oslo havn
I gamle dager lå havnen i Oslo mye lenger opp mot Grev Wedels plass enn den gjør i dag. På 1600-tallet lå faktisk hele plassen der du nå står, under vann!
Så bygget man brygger og fylte ut sjøen med stein og jord for å utvide byen. Den vokste stadig. Men helt fram til 1815 lå den østlige delen av Grev Wedels plass under vann.
Soveglad konge
Så lenge Akershus var militær festning, var også Grev Wedels plass militært område. Planer om å legge Stortinget og Høyesterett her ble avvist av militæret.
Til og med Slottet ble planlagt bygget her, men kong Karl Johan likte ikke tanken på at straffangene fra Akershus skulle gå rett forbi boligen hans. Han så for seg hvordan fotlenkene de hadde rundt føttene ville klirre voldsomt og vekke ham om morgenen.
Greve og finansminister
I dag heter området Grev Wedels plass, oppkalt etter grev Wedel-Jarlsberg. Wedel-Jarlsberg var en veldig rik og mektig mann i Norge på begynnelsen av 1800-tallet. Familien hans tilhørte adelen, i tillegg hadde han giftet seg med datteren til Peder Anker, Norges rikeste mann.
Peder Anker ble utnevnt til Norges første statsminister. Wedel-Jarlsberg selv ble finansminister.
En staselig bygning
Gamle Logen, som ligger på sørsiden av Grev Wedels plass, ble bygget som konsert- og selskapslokale på initiativ fra Wedel-Jarlsberg. Bygningen ble oppført mellom 1836 og1839 og åpningen ble feiret med et borgerball, der både kong Karl III Johan og kronprins Oscar var til stede som æresgjester.
Bygningen var et viktig møtested for velstående borgere i Christiania og ble brukt både til ball og konserter.
Mange kunstnere
Gamle Logen ble også brukt til møter og større sammenkomster. I tillegg var det en populær restaurant og kafé i kjelleretasjen, hvor mange kunstnere og forfattere møttes.
Faste gjester var Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Ole Bull, Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson, alle viktige komponister og forfattere. Edvard Grieg og Ole Bull holdt i tillegg flere konserter i den store konsertsalen.
Et stort, rosa trehus?
Et annet hus med en helt spesiell historie er det store, rosa trehuset. Hvorfor befinner det seg her, i en by der det kun var lov å bygge i mur? Svaret er at det egentlig har stått et helt annet sted i Oslo. Det ble bygget som sykehus - hospital - for militæret, og fikk dermed navnet "Militærhospitalet"
Rive eller bevare?
Opprinnelig sto Militærhospitalet på Hammersborg, i Akersgata - rett ved der Høyblokka i Regjeringskvartalet står i dag. Da Høyblokka og flere andre nye bygg skulle oppføres på 1950-og 60-tallet, ble man uenige om hva som skulle skje med de gamle trebygningene. Burde man rive dem? Mange syntes de var verdifulle og burde bevares.
Et annerledes byggesett
Løsningen ble at man tok ned Militærhospitalet stokk for stokk, og lagret det som et byggesett på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Det var viktig at det ble tatt vare på, for Militærhospitalet ble vårt første Rikshospital, etter at det sluttet å være sykehus for det militæret.
Park og harmoni
På 1980-tallet ble byggesettet av Militærhospitalet endelig plukket fram igjen og satt sammen her på Grev Wedels plass. Samtidig ble plassen gjort om til parkområde. Gamle Logen ble også restaurert.