Byens grenser

Rådhusgata 7

Det Oslo vil kjenner i dag har gjennomgått mange forandringer. Byen har ligget ulike steder, hatt forskjellige navn og vært gjennom flere grensejusteringer. Dagens Oslo er også et resultat av sammenslåingen av to kommuner.

Foto: Oslo museum

3 anbefalinger

Gamle Oslo

Den gamle middelalderbyen Oslo hadde hatt både bymark, eller takmark, og forsteder. Forstedene var geografisk knyttet til arbeidsstedene til de som bodde der.

En av forstedene til det gamle Oslo var Pipervika, der det blant annet bodde musikanter (pipeblåsere) som jobbet ved festningen.

Hovedtangen og Sagene var også forsteder til middelalderbyen. Primært bebodd av mennesker som jobbet ved henholdsvis festningen og møllene langs Akerselva.

Foto: Ole A Krogness

Illustrasjon av middelalderbyen Oslo slik den kan ha sett ut. Laget av Ole A Krogness

Den nye byen

Ved etableringen av den nye byen Christiania strakte bygrensen seg fra sjøen, den gang ved nåværende Dronningens gate, og vestover til Pipervika, der sjøen gikk inn til det som nå heter Stortingsgata. Grensen mot nord fulgte stort sett dagens Karl Johans gate og ned til sjøen ved Jernbanetorget.

Foto: Isaac van Geelkerck/ Wikimedia commons

Dette er det eldste kartet over Christiania. Tegnet av Isaac van Geelkerck i 1648.

Murtvang

For å unngå brann, skulle gatene være brede og kvartalene kvadratiske, og det ble innført murtvang i hele byen. Det vil si at alle hus måtte bygges i mur og ikke i treverk.

Lafting, som var den mest brukte byggemetoden i Norge på dette tidspunktet, ble forbudt. Men kongen visste at mur var dyrt, og dermed ble det i noen tilfeller gitt tillatelse til å bygge i bindingsverk for borgere som ikke hadde råd til rene murhus.

Foto: Patroclus Hirsch/Oslo byarkiv

Kart over Christiania by og bymarken fra 1794 og 1795

Aker kommune

Aker omsluttet byen på alle sider og omfattet også store deler av Nordmarka, Østmarka, samt de nærmeste øyene i fjorden. Aker fikk sitt navn fordi sognekirken Gamle Aker kirke lå på gården Akers grunn.

I 1948 ble de to kommunene slått sammen og ble omtrent til det vi kjenner som Oslo i dag.