Departementsgården
Bygningen som lå på hjørnet av Dronningens gate og Prinsens gate frem til 1914, var i nesten hundre år hjem for flere av departementene som ble opprettet da Norge ble selvstendig stat i 1814. I 1916 ble gården revet, men ble senere gjenoppført på Norsk Folkemuseum.
En del av vandringen Hovedstaden Christiania
Generalitetsgården
Gården ble oppført i teglstein i to etasjer i 1714, for kjøpmann Tøger Eriksen Grøn. Etter datidens mote, hadde den skiftevis røde og gule murstein. Fra 1760 var gården i statens eie, som embetsbolig for kommanderende general og kontor for Generalitetskollegiet. Gården kaltes derfor Generalitetsgården.
I 1814 fikk nesten alle de nye norske departementene kontor i Generalitetsgården, eller Departementsgården, som den fra da ble kalt. Men departementene hadde lite plass. Statsråd Diriks i Justis og politidepartementet klagde i 1824 på at han helt siden 1814 måtte ha departementets kontorer i sin egen, leide privatbolig.
Foto: O.M. Væring/Oslo Museum
Trappeoppgang i Departementsgården, ca. 1900.
Utvidelse
Litt bedre ble det da Staten etter hvert kjøpte nabogården, Latinskolens (Katedralskolens) gård. Staten hadde leid lokalene til bruk som stortingssal siden 1814. De to eiendommene ble etter det slått sammen, og fikk adressen Dronningens gate 15. Etter hvert som departementene vokste, flyttet de ut til andre lokaler rundt omkring i byen som staten enten eide eller leide.
Jørgen Herman Vogt (1784-1862) hadde en lang og karriere som byråkrat, både som ekspedisjonssekretær, statssekretær og etterhvert som statsråd for nesten alle departementene. På portrettet under er han avbildet med sin embetsuniform, i galla. Militære, geistlige og sivile embetsmenn på alle nivå hadde embetsuniformer. I årene etter unionsoppløsningen i 1905, ble embetsuniformer avskaffet for sivilie embetsmenn.
Foto: Norsk Folkemuseum
Portrett av Jørgen Herman Vogt. Maleri ved Benedicte Scheel.
Departementene
De fem første norske departementene ble opprettet av Christian
Frederik 2. mars 1814 etter at han hadde erklært seg selv som regent i
Norge.
På slutten av året, etter at grunnloven var blitt revidert og
unionen med Sverige var inngått, ble regjering og departementer
opprettet på nytt. Da var det seks departementer: kirkedepartement,
justisdepartement, politidepartement, indredepartement,
finansdepartement og armédepartement.
Departementsstrukturen og
arbeidsfordelingen mellom dem ble ofte justert, men i 1900 var det
fortsatt bare syv departementer, langt på vei med samme arbeidsdeling.
Byråsjef i Finansdepartementet Ole Edvard Buck, og Karelius August Arntzen og Erik Røring Møinichen i Justisdepartementet ga fra 1829 ut Departements-Tidende. Det var et privat initativ, med ønske om å gi offentligheten en oversikt over viktige beslutninger og opplysninger fra regjeringen, statsadministrasjonen og rettsvesenet. Tidsskriftet ble utgitt fram til 1921.
Foto: Nasjonalbiblioteket
Forside av første nummer av Departements-Tidende, 7. januar 1829.
I 1814 var det 60 ansatte i departementene. I takt med utbyggingen av statsapparatet, nye oppgaver og folkevekst, vokste også departementene i størrelse. I 1884 hadde departementene 368 ansatte.
Regjeringsbygningen
Etter at ulike planer for et nytt regjeringsbygg var blitt lagt til
side i løpet av 1800-tallet, startet i 1898 omsider byggingen av et
regjeringskompleks etter tegninger av Henrik Bull. Det ble liggende oppe
mellom Akersgata og Møllergata, like ved et område hvor Kristiania
samtidig planla å bygge et nytt rådhus. I 1906 flyttet
Finansdepartementet, Arbeidsdepartementet, Statssekretariatet (dagens
Statsministerens kontor) samt noen andre statlige kontorer inn i det som
skulle være den søndre fløyen av en mye større bygning. Pengemangel
gjorde imidlertid at det aldri ble noe av de andre byggetrinnene.
Mer bygging ble det ikke før på slutten av 1950-tallet da Høyblokka ble oppført. Senere kom Y-blokka og S-blokka, og departementene flyttet også inn i bygninger på andre adresser inntil selve regjeringskvartalet. Mange av bygningene er nå revet eller forlatt etter bombeangrepet 22. juli 2011. Igjen er flere av departementene midlertidig tilbake i Kvadraturen.