Grev Wedels plass

Grev Wedels plass

Denne lille parken ble anlagt i 1869. Militærhospitalet, først oppført i 1807, ble pakket ned og flyttet hit på 1980-tallet. Her ligger også "Gamle Logen", oppført i 1839.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

1 anbefaling

På 1800-tallet var det et ønske om å bygge ut nye hovedstadsinstitusjoner i Kvadraturen, og på Grev Wedels plass planla man bygninger for Stortinget og Høyesterett. Men i 1836 nedla militære myndigheter byggeforbud her, og planene måtte legges vekk.

Selskabet for Oslo Byes Vel foreslo i 1840-årene å opparbeide plassen som park, og dette ble realisert i 1869. Plassen har navn etter grev Herman Wedel-Jarlsberg (1779-1840), en mann fra Eidsvoll som både var stortingspresident, jernverkseier, amtmann, finansminister og stattholder.

Foto: Ole Tobias Olsen / Oslo Museum

Grev Wedels plass 1863-1883

Frimurerlosjen ("Gamle Logen")

Inntil Grev Wedels plass ligger den flotte murbygningen som kalles "den gamle logen". Selv om den kalles "den gamle" i dag var praktbygningen frimurernes nye loge da den sto ferdig i 1839.


Foto: Ukjent kunstner / Oslo Museum

"Frimurerlogen i Christiania", xylografi

Losje, møtelokale, konserthus og vannhull

Byen fikk et «flerbrukshus» for mange formål – frimurelosje, konsertlokale og kommunalt møtelokale. I kjelleren lå datidens vannhull for kunstnere, med tilnavnet «Sumpen». Bystyret og formannskapet møttes her frem til det nye Rådhuset i Pipervika ble tatt i bruk.

Før Universitetets aula sto ferdig i 1911 var Logens store sal byens beste konsertlokale med både norske og utenlandske opptredener. Stortinget feiret 50-årsjubileet for unionen med Sverige her, og Haakon VII sitt 25-årsjubileum som konge. Frimurerlosjen ble verdensberømt da rettssaken mot Vidkun Quisling ble holdt i Logens store sal i 1945.

Etter krigen forfalt bygningen. Mye av det kostbare utstyret forsvant, som de store prismelysekronene i salen. I mange år ble salen brukt til å fordele oppdrag til havnearbeiderne. Etter en omfattende restaurering kom bygningen til heder og verdighet igjen, og siden 1988 er den igjen et etterspurt konsert- og festlokale.

Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum

Den gamle logen, bystyremøte 1925.

Militærhospitalet.

Den store trebygningen som ligger inntil Grev Wedels plass rommet militærhospitalet, og lå opprinnelig i Akersgata 44. Militærhospitalet ble bygget i 1807, og var opprinnelig hospital for syke og sårede soldater fra Akershus festning.

Foto: Olaf Væring / Digitalt museum

Militærhospitalet (Rikshospitalet) med funksjonærer i 1883

Fra 1826 til 1883 fungerte bygningen som Norges Rikshospital. Etter 1883 ble bygget tatt i bruk av regjeringen som departementskontorer, og deretter flyttet blant annet politi og påtalemyndighet inn. Politiet hadde arkiver her under andre verdenskrig, og motstandsbevegelsen utførte en en aksjon i bygningen helt mot slutten av krigen.

Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Militærhospitalet før flytting. Regjeringshøyblokka bygges i bakgrunnen

Empirekvartalet rives

Militærhospitalet sto opprinnelig i Akersgata og var del av Empirekvartalet, som sto der Regjeringskvartalet er i dag. Empirekvartalet ble revet under store protester på 1950-tallet, blant annet fra Oslos første Byantikvar Arno Berg. Militærhospitalet ble demontert, og delene ble liggende nedpakket i mange år før bygningen endelig ble gjenoppført på Grev Wedels plass i årene 1981 til 1984.

Foto: Sverre Heiberg / Oslo Museum

Gjenreising av Militærhospitalet på Grev Wedels plass, 1982

Bilene tar over...og forsvinner igjen

Utover på 1900-tallet var ikke Grev Wedels plass lenger en park for rekreasjon, men preget av at bilene tok stadig mer plass i byen. Norges første, norskeide (deleide) «benzinstasjon» ble åpnet her sommeren 1922. Det var en såkalte MIL-stasjon, som besto av en enkelt håndpumpe.

I 1930-årene ble Grev Wedels plass i tillegg brukt som parkeringsplass. Under andre verdenskrig var det også brakker og tilfluktsrom her. Først i 1988 ble Grev Wedels plass opparbeidet som park på nytt og gjenåpnet, omtrent samtidig som Militærhospitalet ble flyttet hit. Slik som parken ser ut i dag er en gjenskapning av parken slik den så ut i 1869.

Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Grev Wedels plass 1958