Grev Wedels plass og Bankplassen
Dette åpne området inntil Akershus festning ville ha blitt Norges politiske sentrum om staten hadde hatt råd til å bygge. På 1820- og 1830-tallet fantes det planer for å legge de viktigste hovedstadsbygningene her.
En del av vandringen Hovedstaden Christiania
Hjemløse statsmakter
Det var veldig få offentlige bygg i Christiania som kunne huse alle de nye og gamle offentlige funksjonene. I årene etter 1814 var landets finanser elendige. Det var ikke råd til å bygge store praktbygg. En ny kongebolig var det første store, statlige bygget som ble oppført. Byggearbeidene til Slottet startet i 1824.
Et kart fra 1816 viser hvordan de få offentlige bygningene ligger spredt rundt i den lille hovedstaden. De eneste offentlige plassene er byens torg foran kirken, og det gamle Christiania torg.
Foto: Kartverket (Norges Geografiske Oppmåling)
Gatorne i Christiania. Kart ved O.J. Hagelstam. Målestokk 1:50000. Litografi. 1816.
Åpning i festningen
I tillegg til at staten hadde lite penger, var det heller ikke noe særlig med byggetomter innenfor byens grenser. Men på 1820-tallet ble en del av de ytre forsvarsverkene til Akershus festning revet. Da åpnet det seg opp plass til å bygge.
Norges Bank
De to plassene vi ser her i dag, Grev Wedels plass og Bankplassen, er resultatet av denne åpningen av festningsverket. Bankplassen fikk sitt navn etter en filial av Norges Bank, som stod ferdig i 1828. Arkitekten var Christian Heinrich Grosch. I 1896 ble Norges Banks hovedkontor vedtatt flyttet fra Trondheim. Bygningen midt på Bankplassen, som er fra 1906, ble det nye hovedkontoret.
Norges Banks Christiania-filial (1827) og Christiania Theater (1836, revet 1899) var to av byggene som ble oppført på arealet som oppsto da festningsverkene ble bygget ned. Begge var tegnet av Christian H. Grosch. Hadde planene fra 1820-30-tallet for bygninger for Stortinget og Høyesterett i dette området blitt realisert, ville Christiania fått et hovedstadssentrum tegnet i datidens dominerende arkitektoniske stil, empire.
Bygninger for Stortinget og Høyesterett
Ved siden av Grosch, var Hans Ditlev Franciscus Linstow den store arkitekten i Norge i de første tiårene etter 1814. Linstow var arkitekt for Slottet. I 1826-27 tegnet han et forslag til en bygning for Høyesterett og stiftsoverretten (en regional domstol), plassert på Bankplassen.
Noen år senere fikk Grosch fikk et lignende oppdrag. Men denne gangen ble det foreslått en stor bygning som både skulle være stortingsbygning, hjem for Høyesterett, Stiftsoverretten, Riksrevisjonen og Riksarkivet. I forslaget Grosch la fram i 1836, var bygningen plassert midt på det som i dag er Grev Wedels plass. På slutten av 1830-tallet ble området igjen båndlagt for militære formål, slik at det ikke lenger var mulig å benytte området til bygging.
Planer for hovedstadens bygninger
Prosjektene på Bankplassen og Grev Wedels plass var ikke de eneste
forslagene til statlige bygninger fra denne tiden. I tiårene etter 1814
forelå det en hel mengde med forslag om bygninger på ulike steder i
byen. Kontraskjæret var en annen aktuell tomt. Det samme var tomter
langs den nye Slottsveien opp mot slottet, det vi i dag kjenner som Karl
Johans gate. Pipervika, en av byens forsteder, var en annen lokasjon
som ble vurdert.
I 1866-67 ble omsider en stortingsbygning oppført, oppe ved Karl Johans gate. Høyesterett flyttet inn i et nytt bygg i 1903, mens en egen regjeringsbygning måtte vente helt til 1906.