Her skal byen ligge!

Christiania torv

I 1624 brant middelalderbyen Oslo, og kong Christian IV fikk bygget en ny by ved Akershus festning. Christiania torv ble den nye byens første torg og her ble byens første kirke bygget i 1639.

Foto: Hansken av Wenche Gulbrandsen. Foto: Trond A. Isaksen /OKK

0 anbefalinger

I 1624 var Norge i union med Danmark og kongen, Christian IV, ønsket å flytte hele byen etter den store brannen i Bjørvika. Han så på kartet, pekte på området ved Akershus festning og sa «her skal byen ligge!».

Foto: Nasjonalmuseet

Christiania Grunnleggelse, skisse av Adolph Tidemand trolig fra 1874. Selve maleriet ble aldri ferdig. Skissen viser Christian IV som holder byplanen i hånden mens landmåleren er i gang med arbeidet.

Foto: Beth M527

Skulpturen midt på Christiania Torv viser hansken til Christian IV i det han peker på kartet.

Byen ble omkranset av voller og en mur så det skulle være vanskelig for fiender å ta seg inn.

Christian IV gav også byen et nytt navn. Den skulle hete Christiania, etter han selv.

Foto: Isaac van Geelkerck/ Wikimedia commons

Eldste kartet over Christiania tegnet 1648. Vollene gikk fra Kontraskjæret, langs skråningen og ned til Pipervika. Derfra i en bue til bakken nord for Frimurerlosjen ved Øvre Slottsgate. Til slutt langs nordsiden av Karl Johans gate og ned på sjøen ved Jernbanetorget.

Byens torg

Christiania torv ble anlagt på byens høyeste punkt. Det var derfor godt synlig fra resten av byen. Hit kom bønder fra områdene rundt til markedet og solgte varene sine.

Eiendommene rundt torget var byens beste og her ble også byens første rådhus bygget.

Kongen fikk bygget Hellig trefoldighets kirke til bymenigheten på torget. Kirken stod ferdig i 1639. Kirken og staten hang tett sammen, og biskoper og prester ble utnevnt av kongen.

Hellig Trefoldighets kirke

Hellig Trefoldighets kirke var et rennesansebyggverk. Grunnmuren var i gråstein, og veggene i rød teglstein, mens det rundt hovedinngangen var tilhugget naturstein.

Taket skulle være i tre, men det fikk Christian IV satt en stopper for da han besøkte byen under byggingen i 1635. Kongen insisterte på steinhvelv på grunn av brannfaren med tretak. Kirken brant likevel ned etter et lynnedslag i kirketårnet natt til 21.april 1686.

Murtvang

Kongen innførte murtvang for å forhindre brann. Alle hus innenfor bymuren måtte bygges i tegl eller stein.

Denne måten å bygge hus på var inspirert fra Danmark og Nederland. Ikke alle hadde råd til å bygge hus i mur, og det dukket derfor opp områder med små trehus på utsiden av bygrensen.

Å bygge i mur var dyrt. Derfor fikk noen tillatelse til å bygge i bindingsverksteknikk inne i byen. Anatomigården, det gule huset på Christiania Torv, er et eksempel på dette.

Bindingsverksteknikk er en byggemåte som kombinerer trestokker med murstein. Dette ble ganske vanlig etter hvert, og man kunne se mange slike hus i byen.

Rådmannsgården og Anatomibygget ved Christiania Torv.

Foto: Nina Reistad / Kulturetaten

Kvadraturen

Da Christian IV planla hvordan den nye byen skulle se ut, tegnet han den som et rutenett. Dette var typisk for denne tiden, og flere andre byer både i Norge og i Europa har en slik byplan.

Det geometriske rutenettet var et ideal når det kom til planlegging av hvordan byer skulle se ut.

Rutenettet i Christiania bestod av hus plassert i kvadratformede kvartaler, derav dagens navn Kvadraturen. Gatene mellom kvartalene var brede, blant annet for å hindre at nye branner skulle spre seg.

Brannen i 1686

Til tross for tiltakene opplevde byen en ny stor brann i 1686. Brannen startet på grunn av et lynnedslag i kirketårnet til den Hellig Trefoldighets kirke. Kirken og området rundt brant ned.

Etter brannen ble det bestemt at kirken skulle rives og at en ny skulle bygges, men denne gangen utenfor byvollene. Den nye kirken ble bygget ved det som i dag er Stortorvet og stod ferdig i 1697.

Byens torg ble også flyttet til Stortorvet i 1736. Dette gjorde at sentrum i byen ble forskjøvet og flyttet nord og østover, det gamle torget var ikke lenger byens sentrum.

Testbilde

Foto: Nina Aldin Thune / Wikipedia

Oslo domkirke ble byens nye kirke etter brannen i 1686.