Sittende pike med hodetelefon - et bilde på vår tid – Marit Krogh

Bankplassen, ved Engebret kafé

Den tidstypiske skulpturen med den beskrivende tittelen Sittende pike med hodetelefon - et bilde på vår tid (2014) av Marit Krogh, er plassert på en av flere granittblokker, sjikaner, som både kan fungere som sitteplasser og angrepssikring på Bankplassen.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

9 anbefalinger

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

Sittende pike med hodetelefon - et bilde på vår tid.

Hvorfor er verket der?

Den Oslo-fødte billedhuggeren Marit Kroghs skulptur Sittende pike med hodetelefon – et bilde på vår tid, er snedig plassert på selve bankplassen vis a vis ærverdige Engebret kafé. Piken sitter på granittsjikaner som er satt opp ved plassen for å hindre fremkommelighet, og sitter avslappet, ventende og hører på musikk på øretelefoner med mobiltelefonen tilfeldig henslengt ved føttene på den ene betongavsatsen.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

Detalj, fra Sittende pike med hodetelefon - et bilde på vår tid.

Like ved skulpturen finner du den legendariske Café Engebret, som har vært i drift siden 1857. Det er den dag i dag fortsatt møteplass for skuespillere, politikere, journalister og kunstnere. Berømtheter som Ibsen, Bjørnson og Edvard Grieg vanket her. En historisk anekdote, ifølge Café Engebrets nettside, forteller at maleren Edvard Munch stadig frekventerte kaféen, og etter et nachspiel meldte han seg ut av kunstnerforeningen som jevnlig møttes på Engebret.

Hva handler verket om?

Skulpturen Sittende pike med hodetelefon – et bilde på vår tid, har en tittel som på klart vis beskriver det vi ser foran oss på bankplassen. Den viser oss en ung jente, som tar seg en pust i bakken på bankplassen – slik også vi oppfordres til å gjøre på granittbenken. Lik både unge og gamle bruker hun en lett gjenkjennelig type hodetelefoner, en klassiker på sett og vis. Det som kanskje ikke er typisk med denne bronseskulpturen, er at den skildrer et ikke-idealisert moderne menneske i en positur vi sjeldent ser.

Den oppmerksomme kunstvandrer legger kanskje merke til at hodetelefonens ledning ikke er koblet til telefonen som ligger på bakken. Hun er da verken tilkoblet omgivelsene eller til hodetelefonene. Kanskje kunstneren ønsker å kommentere vår tidsalders høye tempo, stadige tilkobling til omverden ved å skildre en pike som ikke følger strømmen. Det er noe motsetningsfylt ved tidens stadige krav til tempo og “påkobling”, og hvordan hun ser ut til å hvile hode på armen i en ungdommelig bedagelighet. Slik blir dette “bildet på vår tid”, kanskje også et bilde på alle tider.

Hvem er kunstneren?

Billedhuggeren Marit Krogh (f. 1948) tok sin utdannelse ved Statens kunstakademi, Staten Håndverks- og Kunstindustriskole, samt studier ved kunstakademiet i Zagreb og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm i årene 1967-74. Krogh arbeider i flere ulike stiler, dvs. figurative og ikke-figurative skulpturer, klassiske portretter og maleri. Kunstneren arbeider i mange materialer, slik som marmor, granitt, stål, bronse, tre og keramisk leire. Krogh har hatt flere utstillinger i inn og utland, er innkjøpt av Nasjonalmuseet og har flere utsmykningsoppdrag.

Foto: Privat. Marit Krogh

Kunstneren Marit Krogh.

Hvem eier verket?

Verket eies av Norges Bank.

Fortsett vandringen!

Neste stoppested i vandringen Kunst i Kvadraturen er "Johannes Brun" utenfor Café Engebret.

1/6 Johannes Brun - Brynjulf Bergslien