Stiftsgården – regjeringsbygning og statsministerbolig

I Rådhusgata 13 lå tidligere den såkalte Stiftsgården. Her ble det holdt statsrådsmøter fra 1814, det var Norges første statsministerbolig. Dagens bygning, Sjøfartsbygningen, ble oppført etter at den gamle gården ble revet i 1913.

Rådhusgata 13, Sjøfartsbygningen, sett fra krysset Rådhusgata x Kirkegata.

Foto: Stortinget

Stiftsgårdens fasade, med skilderhus i 1870-årene

Foto: S.B. Mejdell/Oslo Museum

1 anbefaling

Gårdens tidligste historie

Gården ble oppført i 1757 på murene fra en tidligere bygning. Byggherre var den rike Morten Leuch, som hadde overtatt eiendommen i 1754. Leuch innredet den til en av byens flotteste bygårder. Staten overtok gården i 1781. Den ble brukt som lokaler for overhoffretten, og senere stiftsoverretten. Navnet Stiftsgården stammer fra denne tiden.

Stiftsgården fotografert fra krysset Rådhusgata x Kongens gate i 1903.

Foto: A.B. Wilse/Oslo Museum

Staten kjøpte naboeiendommen Kongens gate 6 i 1792. De to eiendommene utgjorde et bygningskompleks som ble kalt Stiftsgården. Foto fra 1903.

Statsråd i Stiftsgården

I de første tiårene etter selvstendigheten i 1814 var stattholderen regjeringens sjef, og ledet statsrådene. Stattholderen var kongens stedfortreder i Norge. Statsrådsmøtene ble holdt i Stiftsgården, når kongen ikke var i landet.

Senere ble statsrådet ledet av førsteministeren i regjeringen. Dette var en forløper for embetet som statsminister, som ble opprettet i 1873. Stiftsgården var også mye brukt som representasjonslokale for stattholderen eller Regjeringen. Her ble det holdt storslagne fester og ball, ofte for å gjøre ære på stortingsrepresentantene.

Statsrådsværelset i Stiftsgården. Faksimile fra Vogt, Johanne. Statsraad Colletts hus og hans samtid : og andre erindringer fra første halvdel af forrige aarhundrede, Oslo 1925.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Statsrådsværelset i Stiftsgården, fotografert på slutten av 1800-tallet. Faksimile fra Vogt, Johanne. Statsraad Colletts hus og hans samtid : og andre erindringer fra første halvdel af forrige aarhundrede, Oslo 1925.

Regjeringen

Det norske regjerings historie starter våren 1814. I februar 1814 utropte daværende stattholder, den danske prins Christian Frederik seg til Norges regent. Han utnevnte et regjeringsråd allerede 2. mars samme år. Noen måneder senere var grunnloven vedtatt, og med den bestemmelser om hvordan statsrådet (Regjeringen) skulle fungere. De første departementene ble opprettet i slutten av mai 1814.

Christian Frederiks regjering fortsatte å styre gjennom høsten 1814, også etter at han hadde trukket seg tilbake og etter hvert forlot landet. Den 30. november 1814 utnevnte kong Karl 13. sin første norske regjering. Flere av statsrådene fra Christian Frederiks regjering gikk inn i kong Karls nye norske råd.

To statsrådsavdelinger

Unionen med Sverige ble inngått 4. november 1814. Det medførte store endringer for regjeringen.

Den nye regjeringen var delt i to avdelinger. Den ene avdelingen, bestående av tre statsråder, fulgte kongen. I praksis betød det at de for det meste oppholdt seg i Stockholm, og holdt norske statsråd sammen med kongen. De deltok også i sammensatt statsråd, sammen med svenske regjeringsmedlemmer når felles norsk-svenske saker skulle behandles.

Den norske statsrådsavdelingen ble ledet av en statsråd med tittelen statsminister. Peder Anker, godseier på Bogstad, ble Norges første statsminister i Stockholm.

Peder Anker. Maleri ved Harriet Backer, 1914. Tilhører Stortinget.

Foto: Stortinget

Peder Anker. Maleri ved Harriet Backer, 1914. Tilhører Stortinget.

Stattholderne

Hjemme i Norge ble statsrådene ledet av kongen eller kronprinsregenten når han var landet. Men det var jo bare i perioder av året. Kongen innsatte derfor en stattholder til å regjere i sitt sted og holde statsrådsmøter når han ikke var til stede selv.

Akkurat som under unionstiden med Danmark, fortsatte stattholderne under unionen med Sverige å bo i Paleet. Men når kongen eller kronprinsen kom til landet, flyttet stattholderen til Stiftsgården.

I 1815-1816 hadde stattholderen et sekretariat på 10 mann. Siden ble stattholdersekretariatet redusert til én mann.

De første stattholderne etter 1814 var de svenske adelsmennene von Essen (1814-1816), von Mörner (1816-1818), Sandels (1818-1827) og von Platen (1827-1829). Deretter var embetet ubesatt fram til norske grev Wedel-Jarlsberg ble utnevnt til stattholder (1836-1840). Han ble etterfulgt av Severin Løvenskiold (1841-1856).

"Baltzar Bogislaus von Platen (1766-1829), greve, statsman, kanalbyggare, gift med Hedvig Elisabeth Ekman". Olje på lerret. Kunstner: Johan Gustav Sandberg. Ukjent år.

Foto: Nationalmuseum, Sverige

"Baltzar Bogislaus von Platen (1766-1829), greve, statsman, kanalbyggare, gift med Hedvig Elisabeth Ekman". Olje på lerret. Kunstner: Johan Gustav Sandberg. Ukjent år.

Stattholderstriden

Stattholderembetet ble i økende grad upopulært i Norge. Det ble sett på som et uttrykk for svensk behandling av Norge som mindreverdig unionspartner.

Misnøyen med denne fjernstyringen var årsaken til den såkalte stattholderstriden. Stortinget vedtok i 1854 å endre grunnloven, slik at stattholderembetet ble opphevet. Kongen motsatte seg dette, og brukte både i 1854 og 1859 sitt utsettende veto i grunnlovssaker til å stoppe endringen. Også den svenske regjeringen blandet seg inn. De mente at dette var et svensk-norsk anliggende, og protesterte mot grunnlovsendringen. I 1873 gikk grunnlovsendringen omsider gjennom.

Portalen i Stiftsgården, ca. 1910. Portalen er nå på Norsk Folkemuseum.

Foto: O.M. Væring / Oslo Museum

Portalen i Stiftsgården, ca. 1910. Portalen er nå på Norsk Folkemuseum.

Stiftsgården, ca. 1910

Foto: O.M. Væring / Oslo Museum

Stiftsgården, ca. 1910. Statsrådssalen lå i bygningens høyre hjørne i 1. etasje. Stattholderens kontorer og boligværelser lå til venstre, samt i nabogården Kongens gate 6.

Interiør fra festsalen på Stiftsgården i Rådhusgata 13, antakelig fotografert like før rivningen i 1913.

Foto: O.M. Væring /Norsk Folkemuseum

Interiør fra festsalen på Stiftsgården i Rådhusgata 13, antakelig fotografert like før rivningen i 1913. Festsalen lå i 2. etasje.

Statsministerembetet

Siden 1854 hadde stattholderembetet stått ubesatt, og regjeringen vært ledet av en førsteminister. Etter grunnlovsendringen i 1873 ble dette formalisert, slik at også regjeringskollegiet i Christiania nå ble ledet av en statsråd med tittelen statsminister. Statsministeren i Christiania hadde rang foran statsministeren i Stockholm.

Tegning av Andreas Bloch: "Stiftsgården. En mindetegning", ca. 1880-1915

Foto: Rune Aakvik, Oslo Museum

Tegning av Andreas Bloch: "Stiftsgården. En mindetegning", ca. 1880-1915

Statsministerbolig

Statsministeren hadde sitt kontor og sin bolig i Stiftsgården i Rådhusgata 13. I 1896 ble Parkveien 45 og 47 innkjøpt av staten til bruk som ny statsministerbolig, eller ministerhotell, som det ble kalt. Rådhusgata 13 ble deretter solgt. Tomteprisene i Kvadraturen steg mye i denne perioden, og salget av Stiftsgården dekket både kjøp og ombygging av den nye statsministerboligen.

Bananer henger til modning i Rådhusgata 13 i 1906.

Foto: L. Szacinski/Oslo Museum

Etter at Stiftsgården gikk ut av bruk som statsministerbolig, ble bygningen i en periode brukt som lager og bananmodneri av selskapet Banan-Mathisen.