Her skal byen ligge!

9 anbefalinger

Oslo var ikke Oslo for 400 år siden.

I 1624 brant middelalderbyen Oslo. Norge var i union med Danmark og kongen, Christian IV, ønsket å flytte hele byen. Han så på kartet, pekte på området ved Akershus festning og sa «her skal byen ligge!»

Opplev 1600-talls byen Christiania på byvandring med din egen mobiltelefon.

Bli kjent med Christiania torv og et av byens aller eldste hus. Gå 1600-talls byen på tvers og lær om byutvidelsene og byens grenser. Opplev ulike sider ved dagliglivet til den nye byens innbyggere gjennom fortellinger om mat, handel, selskapsliv, straff og brann.

Stoppesteder

1. Her skal byen ligge!

Christiania torv

5 anbefalinger

I 1624 brant middelalderbyen Oslo, og kong Christian IV fikk bygget en ny by ved Akershus festning. Christiania torv ble den nye byens første torg og her ble byens første kirke bygget i 1639.

2. Straff på Christiania torv

Christiania torv

1 anbefaling

På 1600-tallet var straffen brutal. Brennemerking, kakstykning (pisking), avkutting av fingre og trekking av tenner ble utført av skarpretteren, ofte kalt bøddelen, her på Christiania torv.

3. Rådmannsgården

Rådhusgata 19

2 anbefalinger

Rådhusgata 19, opprinnelig kalt Rådmannsgården, er et av de eldste husene i Oslo, og et av de aller første som ble bygget da byen ble flyttet i 1624.

4. Byens grenser

Rådhusgata 7

3 anbefalinger

Det Oslo vil kjenner i dag har gjennomgått mange forandringer. Byen har ligget ulike steder, hatt forskjellige navn og vært gjennom flere grensejusteringer. Dagens Oslo er også et resultat av sammenslåingen av to kommuner.

5. Nye smaker og lukter

Havnelageret

1 anbefaling

Skipsfart til andre verdensdeler brakte med seg nye varer, smaker og lukter til Christiania på 1600- og 1700-tallet.

6. Waisenhuset

Kongens gate 1

1 anbefaling

Waisenhus betyr barnehjem, og i Kongens gate 1 var det barnehjem for gutter i over hundre år.

7. Ruiner og arkeologiske funn

Kontraskjæret

1 anbefaling

Da den nye byen ble anlagt ble det bygget bygårder på Kontraskjæret. Disse husene var leiegårder for de som ikke hadde penger til å bygge seg hus. Disse gårdene hadde fått tillatelse til å bygges i laft- og bindingsverk, og var dermed også mer utsatt for brann.

Kontraskjæret.

Kart